De Barcelona chair wordt bijna geheel met de hand gemaakt. Het materiaal en de constructie van de stoel zijn te duur en te arbeidsintensief voor massaproductie, en daarom wordt de stoel, in elk geval de authentieke versie, voornamelijk gezien bij welgestelde mensen. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien het origineel speciaal werd ontworpen als zetel voor de Spaanse koning.

Tuinstoel variant Barcelona Chair

Tuinstoel variant Barcelona Chair

De Barcelona chair is echter de inspiratie voor een groot aantal (veel goedkopere) replica’s en andere meubelstukken. Sommige blijven trouw aan het originele ontwerp met dezelfde ‘X’-poten, andere variaties bevatten slecht subtiele verwijzingen naar het oorspronkelijke ontwerp van deze unieke zetel.

Het frame van de Barcelona chair was oorspronkelijk ontworpen om vastgeschroefd te worden, maar werd in 1950 opnieuw ontworpen met het gebruik van roestvrij staal, waardoor het frame gevormd kon worden door een naadloos stuk metaal. Hierdoor kreeg het geheel een vloeiender uiterlijk. Het frame is 12 millimeter dik en is verkrijgbaar in roestvrij staal of chroom. De kussens worden ondersteund door 17 zware tuiglederen singels. De kussens zijn met gespen aan het frame bevestigd, zodat de kussens niet teveel schuiven wanneer u gaat zitten.

Barcelona Chair Cognac kleur

Barcelona Chair Cognac kleur

Barcelona Chair kussens

De kussens van de Barcelona chair zijn gevuld met schuimrubber met een hoge dichtheid, waardoor optimaal zitcomfort gegarandeerd is. Het rug- en zitgedeelte beschikken over afzonderlijke kussens. De kussens hebben een dikte van 10,2 centimeter. De bekleding is gemaakt van kwalitatief hoogwaardig Italiaans anilineleer met leren biezen. In het leer zitten metalen, met leer beklede knopen. De oorspronkelijke Barcelona chairs die als inrichting voor het Paviljoen op de Internationale Expositie in 1929 werden geproduceerd, waren gemaakt van wit geitenleer. Tegenwoordig is de Barcelona chair in maar liefst 56 verschillende kleuren verkrijgbaar. Zwart, bruin, wit en rood zijn echter de meest geziene uitvoeringen. Elk kussen is voorzien van een hoogwaardige rits in dezelfde kleur als het leer.

Barcelona Chair afmetingen

De Barcelona chair heeft afmetingen van 75 centimeter hoog, 75 centimeter breed en 75 centimeter diep. De bijbehorende Ottoman voetenbank heeft afmetingen van 39 centimeter hoog, 61 centimeter breed en 59 centimeter diep.

De handtekening van Ludwig Mies van der Rohe en het logo van de fabrikant Knoll zijn in het frame van elk exemplaar gedrukt. Indien deze ontbreken, weet u dat u met een Barcelona Chair replica te maken heeft. Vanwege de vele uren handwerk die in de productie van een Barcelona Chair zitten, is het vrijwel onmogelijk om een nieuwe Barcelona chair te kopen voor minder dan 3000 euro. De bijbehorende voetenbanken gaan meestal voor een bedrag van tussen de 2000 en 3000 euro de deur uit. De Barcelona chair komt het beste tot haar recht binnen een moderne en/of minimalistische inrichting.

U kunt uw Barcelona chair laten uitvoeren in de kleur en het leertype van uw keuze, zodat de stoel uw inrichting complimenteert. Ook kunt u zelf bepalen of u de voorkeur geeft aan een frame van roestvrij staal of chroom.

Een originele Barcelona Chair kopen?

Een originele Barcelona Chair is een aankoop voor het leven en kunt u gerust zien als een waardevolle belegging. De stoel zal de komende 50 jaar zeker zijn waarde behouden. U kunt een originele Barcelona Chair kopen bij de website Big Brands. Zij hebben tevens een showroom waarin u de stoel kunt uitproberen.

Een Barcelona Chair replica kopen?

Een goed alternatief voor een peperdure originele Barcelona Chair is een Barcelona Chair replica. Bij het kopen van een replica dient u goed op te letten dat het framewerk goed is gelast. Een webwinkel die dit goed op orde heeft is Barcelonachair.nl.